Javni sektor dobija bonus

Bez autora
Jul 08 2010

Vlada Srbije donela je u četvrtak odluku koja omogućava da se u narednih nedelju dana svim zaposlenima u javnom sektoru, isključujući tu samo one koji rade u državnim firmama, isplati po 5.000 dinara jednokratne naknade, odnosno regresa.Na naknadu će, kako je odlučeno nakon razgovora sa svim reprezentativnim sindikatima, imati pravo svi koji mesečno zarađuju do 50.000 neto plate. Ova odluka, očito, predstavlja kompromisno rešenje između ideja koje je, prethodnih mesec dana, promovisao ministar ekonomije Mlađan Dinkić i preostalih članova ekonomskog dela Vlade, a koji su zagovarali da naknadu dobiju isključivo oni zaposleni koji imaju primanja ispod prosečnih.

Javni sektor dobija bonusVlada Srbije donela je u četvrtak odluku koja omogućava da se u narednih nedelju dana svim zaposlenima u javnom sektoru, isključujući tu samo one koji rade u državnim firmama, isplati po 5.000 dinara jednokratne naknade, odnosno regresa.

Na naknadu će, kako je odlučeno nakon razgovora sa svim reprezentativnim sindikatima, imati pravo svi koji mesečno zarađuju do 50.000 neto plate.

Ova odluka, očito, predstavlja kompromisno rešenje između ideja koje je, prethodnih mesec dana, promovisao ministar ekonomije Mlađan Dinkić i preostalih članova ekonomskog dela Vlade, a koji su zagovarali da naknadu dobiju isključivo oni zaposleni koji imaju primanja ispod prosečnih.

Tako će se uskoro na računima svih zaposlenih u zdravstvu, prosveti, institucijama kulture i socijalne zaštite, vojsci, policiji i pravosuđu, ali i onih koji rade u državnoj administraciji i, pri tom, zarađuju do 50.000 dinara naći i 5.000 bonusa.

Za ovu namenu Vlada je izdvojila oko dve milijarde dinara, a koliko je rezervisano i za penzionere. Međutim, najstariji će, očito, morati još malo da sačekaju. Kako nadležni kažu - „čeka se formula po kojoj će se jednokratna naknada deliti penzionerima“, a, kako „Novosti“ nezvanično saznaju, problem je u tome što još uvek nije pristigao kompletan iznos dividendi iz prošle godine, a koji je ostvario deo državnih firmi. Reč je o očekivanom prilivu od oko tri milijarde dinara.

Lokal

Pravo na jednokratnu isplatu Vlada je odobrila i korisnicima sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje, direktnim i indirektnim korisnicima budžeta jedinica lokalne samouprave i teritorijalne autonomije, kao i zaposlenima koji primaju naknadu plate na teritoriji AP Kosovo i Metohija. Naravno, samo za one čija je plata (bez minulog rada) do 50.000 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik